sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Rodenbach Grand Cru

Brouwerij Rodenbach (Palm), Roeselare, Länsi-Flanderi, Belgia
http://www.rodenbach.be/
ABV: 6% Tyyli: Flanderin hapan perinneolut
Pullo 0,33 l Alko Arkadia, Helsinki
Muut arvostelut: Ratebeer Beeradvocate Olutopas
Tämä on Rodenbachin parempi olut, jossa on 1/3 nuorta olutta ja 2/3 vanhaa olutta..Jälkimmäinen on käynyt toisen kerran kahden vuoden ajan isoissa tammisammioissa villihiivojen (brettanomyces) ja muiden mikrobien (mm. maitohappo) voimin. Mikrobit tuovat vanhaan olueeseen hieman etikan makua. Olut tehdään tummista ohramaltaista sekä maissista. Jälkimmäinen pitää etikan muodostumisen aisoissa. Humalaa käytetään vain säilöntäaineena eikä sen ole tarkoitus maistua lopputuloksessa. Panimon vesi hyvin mineraalipitoista. Olut on jäänne valmistustekniikoista, joita käytettiin  Englannissa vielä 1800-luvulla., mm. portteria tehtiin silloin tällä tavalla. Jotakin saman tapaista löytyy Englannista vielä nykyäänkin nimellä Old AleKun muu Belgia alkoi tehdä moderneja oluita (Pilsiä), Rodenbachin panimo jatkoi vanhaan tapaan. Michael Jackson antoi oluttyylille nimen Flemish Red Ale (Vlaamse Rood). Rodenbachin panimon oluet ovat muille esikuvina tämän tyylin oluista, mutta myös tyylinsä lähes ainoita edustajia, sillä tällaisten oluiden valmistus voi viedä panimon helposti perikatoon. World Beer Award 2013: World’s Best Oud Bruin. Mainittu Michael Jacksonin kirjassa Great Beer Guide ja kirjoissa 1001 Beers You Must Try Before You Die ja 100 Belgian Beers To Try Before You Die! Ratebeer Top 50 tyylissä Sour Red/Brown. Minun ehdokkaani maailman parhaimmaksi olueksi.

2017 tuli uusi tylsä etiketti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti